Prefabricage

Impuls voor snelheid, kwaliteit én duurzaamheid

Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende bouwkosten, hogere kwaliteitseisen en een oplopende woningbehoefte. Hoe blijven we dan toch toekomstbestendig? Door verder te kijken en traditionele werkwijzen radicaal anders aan te pakken. Dankzij onze prefab-bouwmethodes werken we niet alleen efficiënter, we verhogen ook nog eens de kwaliteit. Tegelijkertijd geven we met de aansturing door onze Modulefabrique® ook nog een flinke impuls aan efficiëntie in de héle productieketen en investeren we in de toepassing van circulaire en biobased materialen.

Van bouwen naar assembleren, dit zijn de voordelen

Prefab (of modulair) bouwen biedt veel voordelen. Zo is de bouwtijd een stuk korter; ongeveer een derde van de normale periode. Dat is fijn voor omwonenden (korter overlast), maar ook voor de koper of verhuurder. Geweldig wonen kan nog eerder beginnen! Maar er zijn meer pluspunten. Door werkzaamheden naar binnen te verplaatsen, zijn we veel minder afhankelijk van weersinvloeden. Zo verhogen we de kwaliteit van de woning. Ook is de bouw door prefabricage beter planbaar en voorspelbaar, met minder faalkosten als resultaat. Door meer industrieel te werken hebben we ook minder last van het tekort aan (geschoolde) ‘handjes’. En er zijn veel minder transport- en hijsbewegingen en daarmee minder stikstofdepositie op de plek waar we bouwen. Bovendien zijn prefab-elementen geheel of gedeeltelijk demontabel of herbruikbaar. Ideaal voor herbestemming of zelfs het verplaatsen van de complete woning. 

Aansturing en verduurzamingsimpuls vanuit Modulefabrique®

Prefab bouwen wordt aangestuurd vanuit onze Modulefabrique®, een bedrijfsonderdeel van ons moederbedrijf Hendriks. Hier bouwen we geprefabriceerde woningmodules. De houten HSB-elementen produceren we voornamelijk zelf; de andere modulaire elementen komen van co-makers. Zij produceren ónze modules met hún machines. Daarbij nemen wij een groot deel van de productengineering van hen over: win-win! Door dit met meerdere leveranciers af te spreken, ontstaat een fabrique: een digitale fabriek met een engineeringsplatform en in het netwerk van co-makers diverse productielocaties. Het 3D-BIM-model speelt altijd een centrale rol, want een goede voorbereiding is bij prefab bouwen essentieel. Alles wat we op de bouwplaats assembleren, is eerder al virtueel gebouwd. Inclusief koppelingen, kozijnen en leidingwerk. Zo vallen alle puzzelstukken op de bouwplaats op de juiste plek. 

De Modulefabrique® is ook verwerker van circulaire en biobased grondstoffen die onze Circulaire grondstoffen BV levert. Gebruikte grondstoffen krijgen een tweede leven in onze prefab modules (bijvoorbeeld in de circulaire breedplaatvloer van Geelen Beton) of worden geoogst uit natuurlijke bron. Zo maken we prefab bouwen ook steeds duurzamer. Lees meer op de pagina circulair bouwen.

Prefab-bouwmethodes

Bij elk project kiezen wij uit de markt steeds de best passende prefab-methode. De drie belangrijkste waarmee we werken op een rij:

  • Prefab houtconstructies

    In onze eigen houtconstructiefabriek in Oss fabriceren we al vele jaren allerlei soorten prefab-elementen, zoals gevels, dakkapellen en bergingen. Biobased, licht in gewicht en met goede isolatiecapaciteiten; prefab houtconstructies (ook wel houtskeletbouw/HSB genoemd) zetten we al jaren in bij nieuwbouw, renovaties en optoppingen.
    Als hernieuwbare grondstof heeft hout een streepje voor. Het past perfect in ambities voor circulair en biobased bouwen. Zo levert een HSB-woning bijna 25% CO2-reductie op in vergelijking met een traditionele bouwmethode. Bovendien zorgen de ademende houtconstructies voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. De houtconstructie-elementen kunnen we leveren met FSC-keurmerk. Wij zijn sinds 2004, als eerste in de branche, volledig FSC-gecertificeerd

  • Betonnen bouwelementen

De proceservaring die we met houtconstructies hebben opgedaan, zetten we ook in bij het bouwen met prefab betonelementen. Daarbij zijn er verschillende keuzemogelijkheden, zoals het ontwerp van de basiswoning, type gevel- en dakafwerking, de kozijnindeling en materialisatie van de kozijnen (hout, kunststof of aluminium). Daardoor is de woning als het ware een modulair bouwpakket op maat. De geïsoleerde gevel-, vloer- en dak-elementen worden kant en klaar naar de bouwplaats getransporteerd. Inclusief het leidingwerk voor de installaties en voorzien van een buitenafwerking: stucwerk, houten panelen of steenstrips (compleet met voeg). En bij onze nieuwste projecten zitten zelfs de kozijnen er al in.

Bekijk hieronder hoe we bij project ’t Veldje in Boerdonk zeven complete woningen bouwden met prefab-betonelementen.

  • CLT: draagconstructie van hout

Vanuit onze circulaire ambitie innoveren we nu ook met prefab-draagconstructies die volledig bestaan uit hout oftewel Cross Laminated Timber (CLT). Deze kruislings verlijmde massieve houten platen zijn net zo sterk als gangbare draagconstructies van kalkzandsteen of beton. Dragende CLT-wand- en -vloerelementen worden in de fabriek op maat gemaakt, inclusief uitsparingen voor de kozijnen en het leidingwerk. Deze prefab-bouwmethode zetten we voor het eerst in bij een appartementengebouw in Den Bosch.

 

Blik op nieuwe innovaties: WikiHouse

Wij blijven steeds openstaan voor nieuwe innovatieve technieken. Een prefab-methode die we in onderzoek hebben is WikiHouse. Dit modulaire, houten bouwsysteem wordt gezien als een revolutie in zelfbouw. Maar de nieuwste versie van dit open-source-bouwsysteem (nog in een testfase) is ook veelbelovend voor seriematige projectbouw. Samen met Avans Hogeschool zijn we binnen de Hendriksgroep daarom uitgebreid op onderzoek. In juni 2024 is in Dome-X Oss door studenten en Hendriks al een demowoning gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op www.hendriks-wikihouse.nl.

 

 
Bekijk hier onze referentieprojecten 

Publicaties:

Gerelateerde projecten

De projecten waarbij we deze innovatie hebben toegepast:

Meer weten? Neem contact op!

Carl Dolmans
Directeur nieuwbouw
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling