Wintersluiting Wij zijn gesloten van 21 december t/m 5 januari. Vanaf 6 januari zijn wij u graag weer van dienst. Fijne Feestdagen!

BIM

Ideale tool voor efficiëntere samenwerking

Als er één onderwerp is waar onze pijlers verder helpen, verder kijken en verder innoveren overduidelijk naar voren komen, is het wel onze expertise met Building Information Modeling (BIM). Dit is een procesmethodiek waarbij tijdens de hele levenscyclus van een gebouw alle relevante informatie wordt opgeslagen, toegepast en beheerd. Ondersteund door een digitaal 3D-gebouwmodel. Al sinds 2013 vormt BIM een vast onderdeel binnen al onze processen.

Samen optrekken met architecten en constructeurs

logo BIM basis ILS

Om optimaal te profiteren van het bouwinformatiemodel staat samenwerking centraal. Met de opdrachtgever, architecten, constructeurs, leveranciers en andere (keten)partners. Elke partij engineert zijn eigen onderdeel. Wij nemen onze coördinerende en sturende rol. Bijvoorbeeld door vanuit het model de juiste hoeveelheden te bestellen en alle partijen digitaal met elkaar te clashen om mogelijke knelpunten snel te vinden. Faalkosten voorkomen we dus al in een vroeg stadium. Ook sturen we alle partijen in het BIM-proces om te voldoen aan de standaard: BIM basis informatieleveringspecificatie (ILS).

Voordeel voor de opdrachtgever

De opdrachtgever nemen we nadrukkelijk mee in het digitale model. Bijvoorbeeld via digitaal vergaderen. Fysieke bouwvergaderingen met de opdrachtgever vinden dan ook veel minder plaats, de documentenstroom is drastisch gereduceerd en dankzij het 3D-bouwmodel ontstaat een veel beter beeld van het toekomstige gebouw. Zo profiteert de opdrachtgever van een kortere doorlooptijd en een betere kwaliteit voor een lagere prijs.

Open BIM-principe

Het digitale model wordt – vanaf ontwikkeling tot en met oplevering – continu verrijkt met informatie. Om de samenwerking tussen alle partijen soepel te laten verlopen, werken we volgens het open BIM-principe. Daarbij maken we duidelijk onderscheid tussen prestatie en productie. Afspraken leggen we vast in ons HCBIM-werkplan dat volledig aansluit op de basis ILS. Onze BIM-partners maken aspectmodellen die we periodiek afstemmen via een centraal coördinatiemodel. En met behulp van Solibri voeren we clashcontroles uit. Ons smartboard is daarbij een handig hulpmiddel.

BIM Volkelseweg Uden Zuster Theodardahof

Bouwplaatsvisualisaties

Onze (nieuw)bouwprojecten werken we al jaren uit in BIM. Die lijn trekken we door bij het inrichten van de bouwplaats en het uitengineeren van de steigers. Voor elke bouwplaats creëren we een digitaal model. De benodigde materialen zijn zo met één druk op de knop inzichtelijk. Preciezer kan niet. Naast meer efficiency, verbeteren we hiermee onder meer ook de informatievoorziening van omwonenden.

BIM in de kruiwagen

Maar we gaan nog verder. BIM heeft ook de weg naar de keet gevonden. In plaats van 2D-tekeningen hangt er nu een groot scherm. Met het bouwinformatiemodel beschikt de uitvoerder steeds realtime over alle informatie. Van actuele materiaalhoeveelheden tot detaillistische werktekeningen. En dat helpt hem weer om die technische informatie beter over te dragen aan de bouwplaatsmedewerkers. Zij lezen diezelfde gegevens uit op hun tablet. ‘BIM in de kruiwagen’ noemen we dat.

BIM in de kruiwagen, digitaal model

Digital twin voorspelt energetisch gedrag

Met een digital twin (een replica) het energetische gedrag van een gebouw voorspellen en dit met simulaties verbeteren. Het lijkt sciencefiction maar bij een bouwproject voor corporatie Area in Uden brengen we samen met TNO zo’n predictive twin model in praktijk. Het model, dat gebaseerd is op het BIM-model, ‘praat’ met het fysieke gebouw via sensoren in de appartementen. Naast een fysiek model voor gebouw en installaties, omvat de digitale replica ook een AI-model (Artificial Intelligence) om het gebruiksgedrag van bewoners te beschrijven. Met de predictive twin wil het onderzoeksteam vooral ontdekken hoe een tijdelijke overcapaciteit aan zonne-energie beter benut kan worden, zodat de fossiele energievraag vermindert. Informatie die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie. Lees meer.


Verder innoveren

Onze integrale benadering van BIM biedt dus volop voordelen: voor onze opdrachtgever, architecten, constructeurs, onderaannemers, leveranciers én onze eigen medewerkers. Niet voor niets staat het BIM-model centraal in onze werkwijze. Daarom blijven we via een speciale werkgroep alert op de technologische ontwikkelingen van de toekomst. De hololens bijvoorbeeld, als opvolger van de tablet. Daarbij wordt het digitale model rechtstreeks geprojecteerd in een slimme bril. Maar we werken ook aan taakgerichte werkinstructies om de integraliteit binnen projecten samen met alle partners nóg verder te optimaliseren. Zo werken we efficiënt en tillen we het werk samen naar een hoger niveau.

Publicaties:

Meer weten? Neem contact op!

Ted Pasveer
Manager Engineering
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling