24 januari 2020

Eerste Maatschappelijk Mooi-project komt op locatie Loopkantstraat Uden

Terug

In onze samenleving wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen kracht van mensen. Ook als daar een extra zorgvraag bij komt kijken. Als reactie hierop ontwikkelden we met andere partijen het concept Maatschappelijk Mooi®. Betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en aanvullende diensten die samenkomen op één locatie vormen de kerningrediënten. Het eerste project staat nu in de startblokken. Aan de Loopkantstraat in Uden (tegenover autobedrijf Verstegen) realiseren we een appartementengebouw met 39 appartementen voor Area Wonen. 15 van die appartementen worden verhuurd aan cliënten van zorginstelling Connect Wonen, in dit geval mensen met autisme. Labyrint Zorg & Werk begeleidt deze cliënten in hun woon- en werksituatie. Naar verwachting start de bouw in het najaar van 2020. 

Vragers en dragers verbinden

Bij elke vorm van begeleid wonen staat het samenbrengen van mensen met een zorgvraag en hun omgeving centraal. “De vragers en de dragers”, verduidelijkt Anita Pauwels, projectontwikkelaar bij Hendriks Coppelmans. “Dat vraagt om een specifieke ontwikkellocatie binnen een wijk. Is er in de directe omgeving kans op werk voor de vragers? Zijn er vrijetijdsvoorzieningen in de buurt? En is het openbaar vervoer er goed geregeld? Allemaal zaken die we in de zoektocht meegenomen hebben. Het is fijn dat Labyrint ons geholpen heeft om inzicht te krijgen in deze criteria.” De zorgorganisatie vindt een plek waar mensen nog naar elkaar omkijken heel belangrijk. Voor het slagen van dit concept zocht Labyrint Zorg & Werk voor haar cliënten dan ook een gezonde buurt met voldoende sterke schouders. Buurtbewoners met een sociaal hart, zonder vooroordelen en die ervoor openstaan om iets voor een ander te betekenen. Die sociale structuur bevindt zich straks deels ook bínnen de muren van het nieuw te bouwen appartementengebouw, want er is ook ruimte voor 24 reguliere huurders.

Integreren in de buurt

Labyrint Zorg & Werk biedt verschillende woonvoorzieningen in de oostelijke helft van Noord-Brabant. Voor het Maatschappelijk Mooi-project is het oog gevallen op de locatie Loopkantstraat. “Labyrint heeft volop kandidaten die eraan toe zijn om deel te nemen aan de maatschappij. Mensen die een eigen plek verdienen en geen overlast veroorzaken voor anderen”, aldus Anita. “Het gebouw krijgt onder andere een buurthuiskamer; een plek waar vragers en dragers elkaar kunnen ontmoeten. Dat helpt om sneller te integreren in de buurt.” Dat integreren begint al in aanloop naar de bouw. Anita: “Voor het bestemmingsplan is afgelopen periode al een uitgebreide omgevingsdialoog gevoerd. In aanloop naar de bouw blijven we in gesprek met de buurt, zodat nieuwe en bestaande bewoners straks een goede start met elkaar hebben.”

Passend werk bieden

Belangrijk onderdeel van het concept Maatschappelijk Mooi is naast een fijne woning en woonomgeving ook een prettige werksituatie. Net als Labyrint is Hendriks Coppelmans al jaren heel actief op het vlak van social return. “Een deel van de nieuwe bewoners willen we straks passend werk gaan bieden binnen ons bedrijf”, aldus Anita. “Dat is voor ons ook nieuw: niet alleen een woning maar ook werk bieden. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we willen nemen en bij onze filosofie om wonen geweldig te maken. Daarvoor gaan we graag een stapje verder.”

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling