16 december 2024
Duurzame ambities Area worden werkelijkheid met investeringsbudget
Duurzaamheid, circulariteit en biobased materialen zijn niet meer weg te denken in de bouw. Daar doen wij ons best voor en gelukkig zien we dat ook onze partners goed op weg zijn. Zoals Area, de corporatie waarmee we al jarenlang samenwerken. Een mooi voorbeeld is de gecombineerde tender (Design & Build) voor 66 nieuwbouweenheden aan de Violierstraat in Uden en Kloosterstraat in Volkel. Hierin stelde Area aan de inschrijvers een investeringsbudget beschikbaar voor maatregelen rondom circulariteit en biobased bouwen. Wij kwamen als winnaar uit de bus! Ontdek in dit artikel hoe zo’n budget een extra impuls geeft aan duurzame woningbouw.
Meetbaar met BENG, MPG en BCI
Area wil dat wonen in 2035 volledig duurzaam is. “Daar werken we al jaren aan”, zegt Rogér Gorts, ontwikkelaar vastgoed. “Zo staan circulariteit en biobased bouwen hoog op de agenda bij ons. Thema’s waarbij het voor ons nog lastig te bepalen is hoe de kosten precies uitvallen in bouwprojecten. Daarom riepen we in 2023 een investeringsbudget voor circulariteit en biobased bouwen in het leven. Hiermee dagen we in tenders de markt uit om met slimme duurzaamheidsoplossingen te komen. Deze maatregelen maken we meetbaar met behulp van de instrumenten BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen), MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) en BCI (Building Circularity Index). Of we uniek zijn met zo’n investeringsbudget, weet ik niet. Ik hoop wél dat andere corporaties hiervan ook werk maken. Samen kunnen we de markt stimuleren om met goede circulaire en biobased opties te komen.”
Budget zorgt voor zekerheid
Bij de gecombineerde tender voor de Violierstraat in Uden (36 huur- en 8 vrijesectorappartementen) en de Kloosterstraat in Volkel (18 appartementen en 4 woningen) gaf Area een heldere opdracht: laat met het extra budget zien welke slimme verbeteringen mogelijk zijn. Met als resultaat: woningen die in ieder geval voldoen aan BENG, een MPG-bovengrens van maximaal 0,65 en een BCI-ondergrens van minimaal 45%. Rogér: “Dit zijn de minimale eisen. In de tender vroegen we partijen of zij met het budget tot nóg betere MPG- en BCI-resultaten konden komen. We houden het graag simpel. Dat doen we door het budget te koppelen aan meetbare doelen. Daarmee geven we houvast aan inschrijvende partijen.”
Anita Pauwels, projectontwikkelaar bij Hendriks Coppelmans, bevestigt: “Bij globale duurzaamheidsdoelen is het voor ons soms lastig inschatten wat de juiste richting is. Onze opties sluiten dan misschien niet aan op wat de opdrachtgever wil. Op meetbare doelstellingen kunnen we veel beter inspelen. Bovendien staat er een vast geldbedrag voor, zodat we weten waarop we moeten uitkomen.” Ook voor Area zelf zorgt het investeringsbudget voor zekerheid, voegt Rogér toe. “Zo voorkomen we dat duurzame maatregelen na een tender alsnog sneuvelen. Er is immers geld voor vrijgemaakt.”
Extra kwaliteit toevoegen
Hoe ging Hendriks Coppelmans te werk in deze tender om binnen het beschikbare budget de beste duurzame maatregelen aan te bieden? “Allereerst door quick wins te benoemen: materiaalvervangingen die niets extra kosten, zoals de toepassing van circulair beton”, zegt Anita. “En door een lijst met maatregelen te beschrijven, inclusief de effecten hiervan op de MPG en BCI. Ook zagen we in de projecten nog andere kansen die afweken van het voorontwerp, maar waarop we wél de aandacht wilden vestigen.” Ze noemt het advies om voor een bodemwarmtepomp te gaan in plaats van een lucht-waterwarmtepomp en de keuze voor lagere dakranden als voorbeelden. “Een fundamenteel uitgangspunt van circulariteit is zo min mogelijk materialen gebruiken. Daar hebben we bewust naar gekeken.” Rogér noemt deze extra ideeën als een groot pluspunt. “Hendriks Coppelmans durfde verder te kijken dan het voorlopig ontwerp en voegde zo extra kwaliteit toe aan de plannen.”
Creativiteit
Volgens Rogér biedt het budget veel voordelen. “We geven partijen veel ruimte en dat levert creatieve en innovatieve oplossingen op. Daar leren wij veel van.” Anita: “In de tenderfase speelde creativiteit inderdaad een belangrijke rol. Binnen onze organisatie is er al veel kennis en ervaring met circulariteit en biobased bouwen; we kunnen daardoor putten uit diverse standaardmaatregelen. Door het investeringsbudget gingen we op zoek naar nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld naar materialen die we niet eerder toepasten, zoals populierenhout, dat duurzaam, esthetisch aantrekkelijk en licht van gewicht is. En circulaire dakbedekking en breedplaat van gerecycled beton. Met behulp van de MPG en BCI maakten we vervolgens concreet wat de meetbare effecten zijn. Dat zorgde voor meer uitzoekwerk dan we gewend waren, maar we zijn er als organisatie nóg wijzer door geworden.”
Keuze voor houtbouw
Hendriks Coppelmans gaf voor de twee projecten meerdere circulaire en biobased opties. “Nu maken we met Area de concrete keuzes”, legt Anita uit. “Daarbij lopen we de lijst langs en bespreken we samen voor- en nadelen.” Duidelijk is al wel dat de 4 grondgebonden woningen aan de Kloosterstraat volledig van hout worden. “Voor ons een uitgelezen kans om kennis op te doen over houtbouw”, zegt Rogér. “Dat we hier nu voor kiezen, heeft echt te maken met het investeringsbudget. Er is nu financiële ruimte die we in eerdere projecten minder zagen. Bovendien wees Hendriks Coppelmans ons op de Milieuinvesteringsaftrek (MIA) om geld te besparen.”
Duurzaam materiaalgebruik als standaard
De oplevering van de woningen in Uden en Volkel staat gepland voor 2026. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog heel wat circulaire en biobased projecten bijkomen”, zegt Rogér. “Het zou mooi zijn als duurzame maatregelen de standaard worden en zo’n investeringsbudget niet meer nodig is. Als Area laten we duurzaamheid in ieder geval niet los. We zijn blij dat partijen als Hendriks Coppelmans deze visie delen. Samen komen we verder.”
Impressie 44 appartementen Violerstraat/Pioenroossstraat Uden
Impressie 18 appartementen en 4 levensloopbestendige woningen Kloosterstraat Volkel