30 augustus 2024

Wijkgericht verduurzamen en verdichten in Vliedberg Vlijmen

Terug

Vergroten, verduurzamen en differentiëren van de woningvoorraad. De uitdagingen voor corporaties liegen er niet om. Eenvoudige keuzes zijn er niet, maar kansen liggen er wel degelijk. Samen met Woonveste maken we er werk van. Te beginnen in de wijk Vliedberg in Vlijmen, waar sloop, woningverdichting en renovatie samenkomen. En waar houtbouw en energetische maatregelen een hoofdrol spelen.

Renovatie versus nieuwbouw

Van de 5.600 woningen die Woonveste verhuurt, staan er 900 in Vliedberg. “Dat zijn bijna allemaal eengezinswoningen”, vertelt Jeroen Rijkers, projectleider Vastgoed & Duurzaamheid. “128 woningen in de wijk waren enkele jaren geleden toe aan een grote verduurzamingsslag. We hebben heel even overwogen om ze allemaal te slopen, om er vervolgens 50 méér terug te bouwen. Zo konden we ook meteen meer variatie in het aanbod creëren. Maar het plan bleek te heftig. De mensen hier zijn erg verknocht aan hun huizen en hun buurt. Uiteindelijk lagen er tóch kansen om het plan deels uit te voeren, in één straat.”

Van 24% naar 70% instemming

Jeroen doelt op de Pastoor Smoldersstraat, waar wij vorig jaar 22 woningen sloopten. Vanaf volgend jaar realiseren we hier 42 beneden-bovenwoningen voor senioren en een- of tweepersoonshuishoudens. De overige 106 woningen hebben we geüpgraded met energetische maatregelen en groot onderhoud. Begin mei zijn de laatste opgeleverd. “De werkzaamheden hadden veel impact op de bewoners”, vertelt Jeroen. “De ervaring van Hendriks Coppelmans op dit vlak kwam dan ook goed van pas. Zo trokken we samen op in de communicatie met huurders.” Met succes: waar in eerste instantie 24% instemde met de plannen, werd de vereiste 70% uiteindelijk ruimschoots gehaald.

Circulaire sloop

Van hoogwaardige isolatie en HR++ glas tot een warmte-terugwinsysteem: de 106 gerenoveerde woningen zijn energetisch klaar voor de toekomst. Ook bij het nieuwbouwproject aan de Pastoor Smoldersstraat is duurzaamheid de centrale factor. Dat begon al bij de sloop van de woningen. Hierbij is een elektrische graafmachine gebruikt om stikstofuitstoot te voorkomen. Ook krijgt een groot deel van de vrijgekomen materialen een tweede leven in andere projecten. Dat gebeurt via onze Circulaire grondstoffen BV, waarin we optreden als leverancier en makelaar van circulaire grondstoffen.

Houtbouw: nieuwe standaard?

Duurzaamheid staat centraal bij alle keuzes van Woonveste, vertelt Sam Schoonus, manager Vastgoed & Duurzaamheid. “Waar eerst de nadruk lag op energiebesparing, kijken we nu verder.” Zo krijgen de nieuwbouwwoningen aan de Pastoor Smoldersstraat circulaire bakstenen, circulair beton én houten binnenwanden, vloeren en daken. “Houtbouw is een relatief nieuwe bouwmethode in ons land”, zegt Jeroen. “Dat zorgt voor meer uitzoekwerk.” Sam knikt. “We raken er steeds beter in thuis en bij elk nieuw project gaat het sneller. En wie weet wordt dit onze nieuwe bouwstandaard. Mooi is ook dat de overheid houtbouw fiscaal aantrekkelijker maakt via de MIA-regeling. Het zou goed zijn als het financieel interessanter wordt dan traditionele bouwmethodes.”

Aanjagende rol

Sam Schoonus ziet de sloop-, nieuwbouw- en renovatieactiviteiten in Vliedberg als voorloper voor de andere projecten van Woonveste. “Er zijn altijd redenen te bedenken om iets niet te doen, zoals extra tijd of kosten. Maar als we vasthouden aan wat we altijd deden, komen we niet verder. Ik vind dat we als corporatie een aanjagende rol moeten pakken in belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij. Daarbij hebben we partijen als Hendriks Coppelmans hard nodig. Samen kunnen we mooie stappen zetten.”

Samenwerking met specialisten Hendriks Onderhoud

Al sinds jaar en dag verzorgen wij onderhouds- en verduurzamingsprojecten voor corporaties. De hereniging met Hendriks van enkele jaren geleden stelt ons in staat om hierin nog specialistischer te werk te gaan. Alle onderhoudsactiviteiten zijn inmiddels ondergebracht bij Hendriks Onderhoud, de onderhoudstak van ons moederbedrijf. “Dit specialistische team kent de sociale en duurzame uitdagingen bij bestaande bouw en bewoonde situaties. Wij werken intensief samen met dit team, want steeds vaker is juist een wijkgericht perspectief nodig waarbij sloop-nieuwbouw, renovatie, verduurzaming en transformatie samenkomen”, vertelt René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie bij Hendriks Coppelmans. “Zo kunnen we corporaties nog beter ondersteunen bij de complexe opgaven waar zij voor staan.”

Jeroen Rijkers en Sam Schoonus in de Pastoor Smoldersstraat in de Vlijmense wijk Vliedberg. Hier start begin 2025 de bouw van 42 beneden-bovenwoningen. Op de achtergrond een deel van de verduurzaamde sociale huurwoningen.

106 woningen werden geüpgraded met energetische maatregelen en groot onderhoud

Circulaire sloop met elektrisch materieel: gebruikte materialen krijgen een tweede leven zonder belastende stikstofuitstoot.

Artist impressie van de nieuw te bouwen 42 beneden-bovenwoningen voor senioren en een- of tweepersoonshuishoudens

Het houten casco van de nieuwbouw

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling