16 december 2024
15% minder afval bij pilot in Loon op Zand
Afgelopen jaar realiseerden we in Loon op Zand 50 nieuwbouwwoningen in project SalmRijck: 19 grondgebonden woningen en een appartementengebouw met 31 appartementen. Op deze bouwplaats hebben we een grote stap gezet richting onze circulaire ambitie: afvalefficiënt en uiteindelijk afvalvrij bouwen. Samen met BMN Bouwmaterialen, Van Happen Containers en ROCKWOOL hebben we tijdens de bouw belangrijke inzichten en resultaten geboekt. Hoewel het doel van maximaal 10% bouw- en sloopafval niet werd bereikt, is het behaalde percentage van 18% een flinke verbetering ten opzichte van de gemiddeld 33% op onze andere bouwplaatsen.
Wat hebben we geleerd?
De pilot heeft duidelijk gemaakt wat werkt en waar onze uitdagingen nog liggen. In de eerste bouwfase haalden we het doel van 10% bouw- en sloopafval gemakkelijk, maar nadat de grondgebonden woningen werden opgeleverd werd de bouwplaats een stuk kleiner. Dat beperkte de ruimte voor afvalscheiding. Bovendien zaten we inmiddels in de afbouwfase, waar veel divers en klein afval vrijkomt, en werd het lastiger om alles goed te scheiden.
De pilot heeft aantoonbaar meer bewustzijn gecreëerd. Door successen te delen reikte dit effect verder dan Loon op Zand: op andere bouwplaatsen zagen we dat uitvoerders spontaan, zonder extra instructies, hun afvalstromen beter gingen scheiden.
Van pionieren naar standaardiseren
De lessen uit Loon op Zand worden nu vertaald naar andere projecten. Zo hebben we bij het project Steenenburg in Drunen al een afvalbeheersplan opgesteld, waarin zaken als containerlocaties, bebording en afspraken met leveranciers en onderaannemers zijn vastgelegd. Dit wordt de standaard voor elk nieuw project, want een goede voorbereiding is essentieel. Daarnaast hebben we geleerd dat goede bebording belangrijk is. In Loon op Zand bleek deze soms onvoldoende zichtbaar of onduidelijk, vooral voor anderstalige medewerkers. Daarom werken we nu aan verbeterde borden met visualisaties en instructies.
Toekomstige verbeteringen
Om te voorkomen dat het kleine afval uit de afbouwfase als restafval wordt weggegooid, is er van de bouwplaatsmedewerkers in deze fase extra focus nodig. Daarnaast onderzoeken we hoe we ook onze krappere bouwplaatsen optimaal kunnen faciliteren om hun afval zo veel mogelijk te scheiden. En naast betere afvalscheiding, zoeken we naar mogelijkheden om afvalstromen te hergebruiken of upcyclen. Door onze aanpak steeds verder te verfijnen, verkleinen we niet alleen onze afvalberg, maar leveren we ook een bijdrage aan de circulaire economie.
Van pilot naar nieuwe standaard
De pilot in Loon op Zand was een belangrijke eerste stap. De volgende is om afvalscheiding op ál onze bouwplaatsen te implementeren. Met goede voorbereiding, zoals afvalbeheersplannen, duidelijke afspraken en slimme logistiek, gaan we steeds verder richting een toekomst zonder afval. Samen met onze ketenpartners bouwen we verder aan een duurzame en circulaire bouwsector.